2015. július 7., kedd

Pethő Bálint interjú - 2. rész


Sziasztok! 4 részes mélyinterjúnk második része Pethő Bálint-tal, a VM MODEL ügynökség alapítójával, többségi tulajdonosával és ügyvezetőjével itt olvasható. 
Köszönet az interjúért Znamenák Gyurinak, a Style&Dirt és a Bossmaster blog tulajdonosának. Az interjú 3. része vasárnap érkezik! :)



Mi a legfontosabb számodra a szakmában?
A sokszínűsége. Hogy minden kiszámíthatatlan és minden nap történik valami. Az emberek akik itt dolgoznak körülöttem mind a barátaim és tényleg olyan ez a munka ami egyáltalán nem megterhelő és hihetetlen jó hangulatban telnek a munkanapjaink. Azt hiszem ez a legfontosabb. Mindig is szerettem volna családias hangulatú ügynökséget, ami azt gondolom maximálisan sikerült is. Imádom hogy az irodánk olyan mint egy klub helység, ahova minden nap bejárnak az épp itthon lévő modelljeink suli után kávézni, sütögetni, xboxozni, vizipipázni, vagy csak dumálni egyet, mint ahogy a fotósok, a stylistok vagy éppen divattervezők is örömmel járnak fel hozzánk, mert tényleg egy baráti, családi közösség a miénk és sokszor még hétvégeken is bent vagyunk épp azért, mert senki nem érzi munkahelynek. Persze fontos kiemelni, hogy –mint az eredményeink is bizonyítják- emellett nagyon komoly és profi szakmai munka folyik itt, de kellemes hangulatban, kooperatív és kreatív légkörben ahol mindenki segíti egymást és folyton közösen gondolkozunk mindenben.

(közös grillezés az ügynökség teraszán)

Mi a titka egy jó modellügynökségnek?
Sok jó ügynökség van és sok jó modell. A miénk titkát tudom és azt ki is fejtettem. De talán a legfontosabb a jó kapcsolatrendszer. A világ leggyönyörűbb lánya sem lesz topmodell, ha nem a legmegfelelőbb ügynökségekhez kerül, nem a legmegfelelőbb válogatásokra jut el, nem a legmegfelelőbb emberekkel találkozik. Ehhez nagyon fontos ismerni a piacot, a piaci igényeket és tudni kivel mit akarsz elérni és hogyan és mikor. Ehhez persze nagyon fontos a megfelelő szakmai képzettség, ami sajnos nagyon kevés helyen van meg. Ezért a legtöbb helyen tudatos karrier építésről nem is beszélhetünk és ez meg is látszik az eredményeken. Sokszor apróságokon múlnak nagyon nagy különbségek.
(balról: Kondás Kata - topmodell, az ÉV MODELLJE 2014-ben, és Pethő Bálint, közvetlenül a 2012-es Cavalli divatbemutató után a milánói divathéten)

Mi a véleményed arról, hogy gomba módjára nőnek ki a modellügynökségek itthon?
Azt hiszem félig már válaszoltam is rá az előző kérdésben. Sok ügynökség van, de nagyon kevés helyen van tudatosság, megfelelő kapcsolatrendszer, megfelelő szakmai képzettség. Ez a szakma nem arról szól hogy kirakunk jó csajokat a honlapra és majd valaki elviszi … Ez nem karrier építés. De mivel mindenki szeret csinos lányokkal foglalkozni és tulajdonképpen nem is kell hozzá olyan nagyon sok pénz, ezért sok unatkozó életművész, vagy bohém milliomos, esetleg kiöregedett ex-modell próbál így boldogulni. A piac azonban elég egyértelműen eldönti kinek van helye és kinek nincs, tehát előbb-utóbb a gyengék úgy is elhullanak. Engem egyébként sosem zavart ha volt konkurencia, sőt minél több jó modell és jó ügynökség van, annál jobb, hiszen a piacon egyre trendibbek lesznek a magyar lányok és végső soron nem egymás elől vesszük el a helyeket. Maximum akkor vérzik néha a szívem, ha látom hogy egy többre hivatott jó lány elkallódik egy gyenge ügynökségnél, de hát ez egy ilyen szakma. Van akin tudunk ilyenkor segíteni (ha ő is akarja), van akin nem. Mi mindenesetre mindig megtaláljuk a nekünk megfelelő lányokat és el is érjük velük amiket akarunk. Ha ez másoknak is sikerül én csak örülni fogok. Ami nem tetszik az az itthoni irigység és folyamatos acsarkodás meg ellenségeskedés amit a kezdetektől tapasztalok ellenünk is és mások ellen is. Szinte mindenki fúj mindenkire valamiért, holott ez tök butaság. Külföldön az ügynökök jóban vannak egymással, összejárnak a különböző ügynökségek vezetői, ügynökei is. De ez azt hiszem ilyen magyar dolog. Itthon a fotósok is fújnak egymásra, a sminkesek is, a fodrászok is, a tervezők is. Miért pont az ügynökök vagy a modellek lennének kivételek?   :)

(Pethő Bálint és Sáfrán Bogi VM-es modell a Dolce & Gabbana show backstage-ében a 2015-ös februári milánói divathéten, közvetlenül a show után)

Kit tartasz konkurenciának?
4-5 olyan ügynökség van itthon, akik dolgoznak olyan ügynökségekkel, akikkel mi is, tehát ők lehetnek potenciális "konkurencia" számunkra, bár mint említettem, nem igazán veszik el egymás elől a helyet a lányok, így nem gond ha egy-egy ügynökségnél akár 4-5 más magyar lány is dolgozik a mi modelljeinken kívül. Ez inkább a presztízsről szól.  A szó igazi értelmében egyetlen ügynökséget sem tartok itthon konkurenciának, de van 2-3 ügynökség akikkel úgymond nagyon hasonló az ízlésünk és sokszor szólitunk le lányokat akikről kiderül hogy már náluk vannak, mint ahogy ők is hasonlóképpen vannak velünk. Ezzel nincsen semmi probléma, ebben a szakmában gyorsnak kell lenni és nem lehet minden jó modellt elsőként megtalálni, sajnos vannak jó lányok akik máshoz kerülnek, de ez nem para… A lényeg hogy azokkal kell hozni a lehető legjobb eredményeket, akik hozzánk kerülnek és szezonról szezonra bizonyítani, hogy a legjobb kezekben vannak, mint ahogy a lányok tekintetében is hisszük, hogy nekünk van a legerősebb -de a számok tükrében mindenképpen a legeredményesebb és legsikeresebb- modell csapatunk. :)

(A VM MODEL modelljei a 2015-ös budapesti Tony & Guy Fashion Week Budapesten / Central European Fashion Days-en)

(A VM MODEL modelljei a világ legjelentősebb divathetein a top showkon)

Van néhány hazai ügynökség akikkel kifejezetten jó a viszonyunk és korrekt, baráti rivalizálás zajlik köztünk, esetenként akár segítjük is egymást piaci infókkal, tesztfotókkal, tippekkel stb. 
Természetesen vannak olyanok is, akikkel nem ennyire baráti a viszony, de ezzel én nem szeretnék és már időm sincs egy ideje foglalkozni. Csak a saját munkám és a saját lányaim érdekelnek, hogy nekik a legjobb menedzsmentet tudjuk biztosítani.

Ki az, akit elismersz szakmailag itthon, és miért?
Sok ügynökség van akivel kölcsönösen tiszteljük egymást és még több olyan akikkel szinte semmilyen kapcsolatot nem ápolunk, de nincs egy olyan ügynökség sem, akire azt tudnám mondani hogy különösebben felnézek, vagy irányt mutató és követendő konkurenciaként gondolnék rá. Titkon remélem hogy talán mi vagyunk ezek mások számára. :P  

Melyik modelledre/modelljeidre vagy a legbüszkébb, és miért?
Nehéz erre a kérdésre egy névvel válaszolni ...
Időrendi sorrendben haladva talán Kondás Katával kezdeném, aki 2009 nyarán 14 évesen került hozzánk. Rögtön első szezonján 12 show-t csinált a New York-i fashion weeken, dolgozott Calvin Kleinnek és Victoria Beckhamnek is, majd fotózták a Teen Vogue-nak. 2012-ben pedig Calvin Klein exclusive-ként kezdte New Yorkban a showkat, majd utána 27 showt csinált Londonban, Párizsban és MIlánóban, köztük olyan bemutatókkal mint Alexander McQueen, Roberto Cavalli, Giorgio és Emporio Armani, Thierry Mugler, Ralph Lauren, vagy Jean Paul Gaultier, akinek ő is nyitotta és zárta a bemutóját.
De ide sorolhatnánk még Pampuk Timit (aki bemutatózott már Vivienne Westwoodnak és az Armani háznak 3-szor is, valamint szerepelt az olasz VOGUE-ban, vagy az IO Donna címlapján), Boldov Esztert (aki 2-szer volt az olasz VOGUE-ban, az olasz ELLE-ben, a L'Officiel-ben, volt VELVET címlapon, Harpers Bazaarban és emellett olyan kampányokból köszönt vissza, mint a Primark, a River Island, a L'Oreal, a Calzedonia vagy a Parfois), vagy akár Sáfrán Bogit (aki élete első munkájaként 2014 januárban alig 16 évesen debütálhatott Christian DIOR kifutóján, majd követte ezt 2 napra rá a Valentino is, tavaly pedig Dolce&Gabbana kifutóján láthattátok kétszer is), de mondhatnám az egyel újabb generációból Anett Drent aki 2015-ben Saint Laurent exclusive volt, de kiemelném Baczay Dalmát is, aki ugyan divatheteken nem szerepelt még de a print szezonja minden évben valami elképesztő és itthon is szinte mindent megcsinált már amit lehetséges.
A legújabb generáció tagjai közül érdemes lesz odafigyelni Szakálas Sacira (aki tavaly már debütált Milánóban és óriási meglepetésre élete első szezonján 15 évesen ő zárta az Emporio Armani showt Milánóban), illetve Stocker Dalmára.
A még újabbak közül pedig Pintér Kincsőre, Szilágyi Csepire és Nagy Evelinre a következő szezontól ...

Fiú modelljeinkre is nagyon büszkék vagyunk, elég csak Stift Bence (olyan showkkal a háta mögött, mint Dior Hommes, Jil Sander, Raf Simons, Dries van Noten-amit ő zárt-, Iceberg, Moschino, Zegna, Neal Barrett) vagy Jackson Rado (Marc Jacobs exclusive, Tommy Hilfiger, Diesel, McQueen, Lanvin, Missoni, Paul Smith, Dolce&Gabbana, Tom Ford showk, Costume National kampány, Acne kampány ...) nevét említeni ... :-))

Tényleg lehetetlen egy nevet mondani, minden modellünkre kimondhatatlanul büszkék vagyunk! :)

(Pethő Bálint és Pampuk Tímea VM-es modell a Vivienne Westwood show backstage-ében a 2013-as párizsi divathéten, közvetlenül a show előtt)

Mennyire telített szerinted itthon a modellszakma?
Nem gondolom hogy lenne olyan hogy telített. A jó lányokra mindig lesz kereslet, a piaci igény hatalmas és senkit nem érdekel ki honnan jött (lásd rengeteg orosz, brazil, vagy holland topmodell). A gond nem az hogy sok ügynökség vagy sok modell van. A gond hogy kevés a jó ügynökség és még kevesebb az igazán sikeres, jó modell. Ha az ügynökségek képesek fejlődni és a megfelelő lányokat kiválasztani, a megfelelő módon felépíteni és prezentálni őket és a megfelelő ügynökségekhez elhelyezni őket, akkor akár sokszor több magyar topmodell is lehetne, de azt gondolom jó úton járunk. Az elmúlt néhány szezonban feltűnt néhány ígéretes magyar tehetség és ezúton is nagyon sok sikert kívánok nekik. A gond inkább az, amikor a többre hivatott lányok rossz helyre kerülnek és félremenedzselik őket, rossz helyekre küldözgetik őket nem megfelelő imidzset építve nekik, tönkre téve ezzel a karrierjüket, vagy rosszabb esetben átverik őket ilyen-olyan teszt fotózásokkal meg tanfolyamokkal és elveszik a kedvüket az egésztől. Ezek ellen nem sokat lehet tenni, de ha ilyet tapasztalok azért általában próbálom felhívni erre az adott modellek figyelmét és felajánlani a segítségünket. Ennél többet sajnos nem tehetünk, jogi lehetőség nincs az ilyen szélhámosok vagy hozzá nem értők kiszűrésére és egy demokrata európai országban ez nem is lenne elvárható.

Mit javasolnál egy olyan kezdőnek, aki szeretné magát kipróbálni ebben a szakmában, de nincsen önbizalma? Példát tudsz erre mondani, sikersztorit?
Szinte csak ilyen példát tudok mondani. :D :D :D  A lányaink többségét mi magunk találtuk meg utcán, bevásárló központban vagy akár az interneten és nagy többségük sosem gondolta volna hogy jó lehet modellnek. Itthon az általános szépségideál teljesen más, mint a nemzetközi divatszakma elvárásai, ezért aztán az itthon szépnek mondott, suliban bálványozott lányok elég nagy többsége nem alkalmas modellnek, míg az igazán jó modellek eltűnnek a szürke kisegér álarcuk mögött. Azt javaslom mindenkinek hogy keressen meg minket bátran, akár emailben, akár személyesen, akár telefonon. Nálunk a jelentkezés teljesen ingyenes, mint ahogy akiben látunk fantáziát, annak minden költségét magunkra vállaljuk és saját költségen készítjük el a portfólióját  vagy tanítjuk meg a szakma alapjaira. Ilyen módon tehát anyagi invesztíciót nem igényel az elindulás egyetlen modellünktől sem, csupán az kell, hogy jelentkezzen és majd mi eldöntjük hogy megfelel e vagy sem a mi elvárásainknak. Mindenesetre vesztenivalója nincs senkinek, mint ahogy senkit nem ettünk még meg, ha el is utasítunk valakit, azt sem bunkó vagy tapló módon tesszük soha, mindenkivel kulturáltan  normálisan és őszintén beszélünk a szakmai lehetőségeit illetően, tényleg nincs mitől félni. Viszont a magasságot illetően fontos a honlapunkon fent lévő számok figyelembe vétele, mint ahogy a vékony alkat is alap elvárás egy modelltől, bár az ugye változtatható bizonyos keretek között ha valakiben van kitartás és akaraterő.

Mekkora különbség van a hazai modell megjelenések és a nemzetközi megjelenések között? Értem ez alatt, hogy melyik az, amelyik szakmailag előrébb viszi a modellt illetve az ügynökségét?
Ég és Föld. Össze sem lehet hasonlítani. A legnagyobb gond a hazai megjelenésekkel, hogy sem anyagilag, sem szakmailag nem igazán jövedelmező. Egy kinti magazin vagy katalógus a hazai árak többszörösét fizeti még a kezdő modelleknek is, ráadásul a hazai magazinok képeit sajnos 95%-ban kidobják a kinti ügynökségek, tehát nem kerül be a modell portfóliójába  így előre sem viszi a  karrierjét. Az igazán nagy különbség azonban nem is egy kezdő modellnél mutatkozik. Mi soha nem rövid távon gondolkozunk, minden modellnél hosszú távú karriereket építünk. Mi azért dolgozunk, hogy 2-3 éven belül egy olyan nemzetközileg ismert, sikeres modelleket építsünk, akik a hazai árak nem 2-3 szorosát, hanem 20-30 szorosát, vagy még annál is nagyságrendekkel többet keressenek. Ehhez pedig karriert kell építeni először, és ez bizony időigényes munka és ezért sok esetben az első 1 évben az anyagi kereset nem is elsődleges a számunkra, elsősorban a szakmai érdekeket nézzük, mi az ami a leggyorsabban előre viszi az adott lány karrierjét. Ez pedig egyértelműen a külföld, azon belül is a presztízs jellegű munkák, magazinok, showk. (ezek pedig ugye annyira nem fizetnek sokat, tehát az anyagi haszna ennek akkor csapódik csak le, amikor jönnek az első komolyabb kampányok vagy ázsiai garancia szerződések)
Persze ha egy modellünk éppen itthon van és jön egy olyan ajánlat belföldről, ami szakmailag elfogadható a számunkra, akkor mindig igent mondunk, de ezen megkeresések kedvéért mi nem tartunk itthon lányokat, nem ajánlgatjuk őket hazai klienseknek. A számunkra megfelelő ajánlatok úgyis olyan helyről fognak jönni, ahol figyelemmel kísérik az ő külföldi ténykedésüket és pontosan tudják mit értek el és presztízs szempontból is sokkal jobb, ha a kliensek keresnek meg minket egy adott modell után érdeklődve, mintha mi ajánlgatnánk …  

(Baczay Dalma, VM-es modell a saját kampánya előtt)

Éppen ezen indokok miatt ügynökségünk már a kezdetek óta olyan üzletpolitikával dolgozik, hogy elsősorban a külföldi piacokra fókuszálunk, a belföldi piac számunkra nem annyira lényeges szempont, bár teljesen természetes hogy ha egy lány külföldön sikeres, akkor itthon is keresni fogják és mára azért belföldön is az egyik legaktívabb ügynökséggé nőttük ki magunkat akaratunkon kívül. A legutolsó szezonban például 28 hazai divattervezőnek/divatcégnek a kampányához adtuk mi a modellt, amivel saját számításaim szerint toronymagasan piacvezetők vagyunk idehaza is, hasonló a helyzet a fontosabb hazai divatbemutatókkal (TonyGuy Fashion Week Budapest, Marie Claire Fashion Days, Central European Fashion Days, ELLE Fashion Days), ahol szintén magasan nekünk van a legtöbb modellünk a kifutókon és a nívósabb hazai magazinokban is rendszeresen jelen vagyunk, tehát ilyen szempontból idehaza is megkerülhetetlen tényezővé nőttük ki magunkat, de ahogy írtam idehaza elsődlegesen a presztízs számít a munkák szelektálásánál, csak olyan munkákhoz adjuk a nevünket és a modelljeinket, amik a reputációjukat emelik és amivel az imidzsüket építeni tudjuk. Nagyon megválogatjuk kinek és mihez adunk modelleket idehaza. (külföldön ez a kinti ügynökség dolga, bár néha abba is beleszólunk ha anyaügynökségként úgy érezzük hogy a kinti partnerünk nem az általunk elképzeltek szerint pozicionálja a modellünket a piacon)
Arról nem is beszélve, hogy tudatosan kerüljük a bulvár és celebkedő megjelenéseket, nem szeretnénk egyetlen modellünket sem kitenni az olyan fajta média figyelemnek, ami nem feltétlenül előnyös számára szakmailag, a magánéletéről nem is beszélve. Magyarország kis piac, nincs nagy jelentősége. Sokkal jobban preferáljuk azt, ha a mi modelljeink külföldön igazán ismertek és sikeresek, itthon viszont megmarad számukra a privát életük és amikor hazajönnek ne ismerjék fel őket minden sarkon és elmehessenek egy barátjukkal kávézni anélkül hogy mindenki ujjal mutogatna rájuk vagy lefotóznák valamelyik bulvár lapba. Akinek erre van szüksége, annak nem mi vagyunk a megfelelő ügynökség. Ez a mi szellemiségünktől távol áll.

Interjúnk következő, 3. része vasárnap érkezik, benne olyan témákkal, mint az irigység és rivalizálás, szakmai célok, álmok, elvárások és sok minden más! Vasárnap folytatjuk ...

xx


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése